Helpen mondkapjes tegen het coronavirus (COVID-19)?

Zoals te lezen op de site van de World Health Organization (WHO) verkleint het dragen van een masker de kans dat je anderen onbewust besmet met het coronavirus of besmet raakt. Het virus kan verspreid worden tussen personen die dicht bij elkaar staan - bijvoorbeeld door te praten, hoesten of niezen - zelfs als deze personen geen symptomen vormen. Daarom bieden mondkapjes bescherming, vooral op plekken waar social distancing simpelweg niet mogelijk is. Denk hierbij aan uw bezoek in de supermarkt of apotheek.

Tip: Het gebruik van een doek of sjaal biedt geen adembescherming tegen het coronavirus. Het dragen van een mondkapje heeft alleen zin bij een filterklasse vanaf FFP2 om uzelf te beschermen. Voor een goede werking van de mondkapjes is het cruciaal dat u voor en na gebruik zorgvuldig uw handen wast.

Wat zijn KN95, FFP2 en chirurgische mondkapjes?

Er bestaan verschillende typen mondkapjes voor verschillende doeleinden. U zult de type FFP2/KN95 mondkapjes waarschijnlijk vaak voorbij zien komen. Deze klassering mondkapjes bieden effectieve bescherming voor u en anderen tegen virussen, zoals de COVID-19. Het chirurgische mondkapje voorkomt dat u anderen besmet, terwijl de FFP2/KN95 mondkapjes u ook beschermen van anderen.

Wat is het verschil tussen KN95 en FFP2?

Aan de productie van mondkapjes worden hoge eisen gesteld. FFP2 is de Europese norm en KN95 is de Chinese standaard die de kwaliteit van het materiaal van mondkapjes aangeeft. Internationaal wordt de KN95 certificering gelijkwaardig gesteld als de FFP2 normering. De classificatie voor het soort mondkapje hangt af van het minimaal toegestane filtratie percentage.

  • KN90: >90%, KN95: >95%, KN100: 99,7%
  • FFP1: >90%, FFP2: >94%, FFP2: >99%

Hoe gebruik ik een mondkapje?

Zorg dat u uw handen goed heeft gewassen wanneer u een mondkapje opdoet. Voorkom dat u de voorkant van het kapje aanraakt. Heel belangrijk is dat uw mondkapje goed op uw gezicht aansluit. Probeer ook uw mondkapje niet langer dan 8 uur te gebruiken en houd rekening mee dat vochtige of beschadigde mondkapjes geen bescherming bieden.

Tip: wanneer u een chirurgische masker (de blauwe) gebruikt, ziet u een vervormbare neusstrip aan de bovenkant voor de ideale pasvorm. Zorg dat deze strip goed aansluit op uw gezicht.